O NAMA

Rudnici boksita o.d.d. Jajce kao osnivači i vlasnici Društva „BX kamen“ d.o.o. koje je osnovano 2014. godine, otpočeli su sa eksploatacijom arhitektansko građevinskog kamena.

Eksploatacija se radi na dva eksploatacijska polja.

Eksploatacija na Crvenim stijenama je u tri eksploatacijska polja krupnozrnute  breče. Geomehaničke karakteristike ovih slojeva su vrlo slične, dok se po boji i teksturi razlikuju i idu od svjetlo sive do blago crvene boje. U kamenu je česta pojava fosiliziranih ostataka morskih puževa, školjki i drugih mikroorganizama.

Geomehaničke karakteristike krupnozrnih breča omogućavaju obradu kamena tehnikama poliranja, četkanja, štokovanja, paljenja, klesanja i drugim tehnikama obrade.

Na području Poljana u drugom eksplotacijskom polju, eksploatira se sitnozrna breča u više slojeva, koji se po boji mogu razlikovati od bijele do više nijansi sive boje, sa fosilnim ostatcima morskih školjki, puževa i drugih morskih mikroorganizama.

Geomehaničke karakteristike omogučavaju obradu poliranjem, štokovanjem, paljenjem, četkanjem, klesanjem te i drugim tehnikama obrade.

  • Kamen  naslovna Crvene stijene
  • polane naslovna
  • IMG_0789
  • IMG_0889